Winnaars van de INNO Student Challenge 2020

Show this page in English

De eerste editie van de INNO Student Challenge, waarin WWF studenten en recent afgestudeerden uitdaagde om met innovatieve oplossingen te komen voor natuurbescherming, is in december 2019 van start gegaan. Studenten hebben hun ideeën ingediend en hieruit werden de beste tien geselecteerd. Deze studenten moesten hun idee verder uitwerken en dit pitchen. Op de avond van 29 september 2020 zijn de drie winnaars bekend gemaakt. De winnaars ontvangen elk 10.000 euro en begeleiding door een professionele coach om hun idee te realiseren.

ReShore, Green Healthcare & Picking up good Vibrations

Een jaar na hun winst spreken wij de winnaars van 2020:

Een jaar later:

Mitchell en Frej werken nu full-time aan ReShore, waarmee ze proberen om natuurinclusieve infrastructuur te creëeren om kustlijnen te beschermen en mariene ecosystemen te herbouwen. 

Hun INNO-project heette "Living Breakwater". Zij ontworpen een drijvende structuur dat bij de kust geplaatst kan worden om de kust te beschermen tegen erosie en overstromingen. Wat uniek is aan hun ontwerp is dat het ook helpt bij het kweken van mosselen, oesters en zeewier. Deze zijn alle drie super belangrijk voor het behouden en bouwen van ecosystemen!

Momenteel zijn de mannen hun eerste prototype op kleine schaal aan het testen op het Maritiem Research Instituut in Wageningen. Zij investeerden het gewonnen geldbedrag van de INNO Student Challenge in het maken hiervan. In september 2021 zijn ze geaccepteerd voor de Startlife accelerator: een grote stap voor hun beginnende bedrijf. "We hopen om genoeg geld in te zamelen om ons project in 2022 te kunnen demonstreren!"

"De INNO Student Challenge was een hele goede manier voor ons om bekend te worden met de wereld van het pitchen en presenteren van onze ideeën en concepten voor een groot en divers publiek. Wat vooral interessant was, was de combinatie tussen het delen van invloedrijke ideeën, die ook haalbaar en goed te begrijpen moeten zijn. In het algemeen was het een hele goede ervaring die ervoor zorgde dat wij de stap namen om een duurzame onderneming te beginnen!"

Een jaar later:

Kim Blommestein startte haar eigen foundation na het winnen van de INNO Student Challenge. Ze kwam in contact met ziekenhuizen waar ze voorheen stage had gelopen. Momenteel is ze bezig met het opzetten van een stap-voor-stap handleiding voor ziekenhuizen om hun wegwerpitems te verwisselen voor herbruikbare materialen. Dit zou het makkelijker moeten maken voor ziekenhuizen om veranderingen toe te passen. 

"De INNO Student Challenge was een geweldige ervaring. De Challenge was zo opgezet dat deelnemers zichzelf tegelijkertijd konden ontwikkelen. Nadat de projecten waren ingeleverd, kregen we een coaching sessie die ons hielp met het voorbereiden van onze pitches voor de jury. De finale was zeer leerzaam, spannend en leuk. Er waren sprekers, we konden de andere deelnemers zien presenteren en uiteraard in contact komen met andere studenten met innovatieve ideeën! Ik zou iedereen die een duurzaam, klimaatvriendelijk idee heeft aanraden om mee te doen - wie weet waar het je brengt!" 

Een jaar later:

Ivor Keesmaat, Eleanor Collinson en Laura Bellato vormen nu Stichting GroundWaves. Na het winnen van de Student Challenge, zette het drietal hun eigen NGO op om wilde dieren te beschermen tegen stroperij.

Momenteel werken de drie winnaars aan dit concept terwijl ze hun netwerk verbreden. Ze hebben hun prijzengeld gebruikt om materialen aan te schaffen en bevinden zich nu in de testfase: ze creëren een algoritme dat voertuigen en menselijke voetstappen kan identificeren en detecteren. Sinds hun winst hebben ze meer exposure gekregen en ontvangen ze hulp voor hun project bij de FONA Conservatie en werden ze geselecteerd als finalisten voor de Universitas21 RISE competition aan de Universiteit van Amsterdam. "We hopen om ons prototype klaar te hebben voor 2022!" 

"De Student Challenge was een geweldige ervaring voor ons omdat het ons de unieke kans gaf om onze ideeën werkelijkheid te maken. We hebben toffe mensen ontmoet, van de jury tot andere finalisten, die ieder super verschillende, fantastische ideeën hadden met een gemeenschappelijk doel: om een positieve verandering te maken in de wereld."

Het INNO-fonds

Ruim twintig jaar geleden heeft WWF het INNO-fonds opgericht. Dit fonds steunt Nederlandse stichtingen bij hun innovatieve natuurbeschermingsprojecten. De INNO Student Challenge is hiervan afgeleid en daagt studenten en recent afgestudeerden uit om met innovatieve oplossingen voor natuurbescherming te komen. De jury bestaat uit zeven juryleden waaronder drie coaches. De drie beste ideeën winnen elk 10.000 euro en professionele coaching sessies. De coaches zijn echte ondernemers die na het jureren één van de winnende teams zullen coachen in hun eerste jaar.

De challenge is mogelijk gemaakt door major donors van WWF en Munt Hypotheken.