01 juli 2019

Natuur als groene airco

De Tweede Kamer spreekt vandaag over de initiatiefnota “Droge Voeten. Voor een klimaatbestendig Nederland” van de Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GroenLinks). In deze nota doen zij voorstellen over het klimaatbestendig maken van Nederland door te werken mét de natuur. 

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) ziet ook volop kansen om Nederland veiliger en mooier te maken door de natuur als een bondgenoot te zien, bijvoorbeeld door een natuurgebied in te zetten als ‘groene airco’. WWF hoopt dan ook dat minister Van Nieuwenhuizen (Waterstaat) en minister Schouten (Natuur) de natuurinclusieve maatregelen omarmen.

De verandering van het klimaat zal een grote impact hebben op een waterrijk land als Nederland. Extreme hoosbuien, langere periodes van droogte en de zeespiegelstijging roepen de vraag op hoe we Nederland klimaatbestendig kunnen maken en inrichten. In de initiatiefnota van D66 en GroenLinks worden voorstellen gedaan om hierbij in te zetten op natuurlijker waterbeheer en klimaatadaptatie.

“Het is een belangrijk onderwerp dat D66 en GroenLinks met de initiatiefnota agenderen. We hopen dat de ministers de natuurvriendelijke aanbevelingen uit de nota overnemen, zodat Nederland niet alleen veiliger, maar ook mooier wordt. Hiervoor hebben we wel een duidelijke langetermijnvisie nodig van de Kamer en het kabinet om aan de slag te gaan,” stelt Bas Roels, zoetwaterexpert bij WWF.

Werken met de natuur

Volgens Roels zijn er veel verschillende mogelijkheden om samen te werken met de natuur, in plaats van ertegen. “Natuurgebieden die de gevolgen van klimaatverandering beperken, worden ook wel ‘natuurlijke klimaatbuffers’ genoemd. Denk hierbij aan een natuurgebied dat als een soort enorme spons water opslaat en in tijden van droogte dat water weer afgeeft. Meer ruimte voor natuur en water kan steden beschermen tegen overstromingen of juist als een groene airco verkoeling geven in warme periodes. Daarnaast zijn de natuurgebieden natuurlijk prachtig om in te recreëren of vlakbij te wonen. Berekeningen laten bovendien zien dat deze natuurlijke alternatieven vaak financieel aantrekkelijker zijn dan het nog verder ophogen van dijken.”

Het Wereld Natuur Fonds werkt samen met andere organisaties in de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers om deze voorbeelden verder uit te werken en in de praktijk te brengen. Meer informatie over deze natuurlijke klimaatbufferprojecten vind je op de  website van Klimaatbuffers.

Benieuwd naar de specifieke voorstellen van de Kamerleden De Groot en Bromet? De initiatiefnota kun je hier downloaden.

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig

Vandaag is het Wereld Olifantendag. Natuurbeschermers en olifantenliefhebbers richten dan de aandacht op olifanten, hun kracht en schoonheid, maar ook de problemen waarmee zij te maken hebben en de steun die ze kunnen gebruiken voor hun voortbestaan. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op de wilde olifanten in Azië.
Meer info