Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
10 februari 2022

Week zonder vlees: van plantaardig naar planeetaardig

Van 7 tot 13 maart is het de jaarlijkse Week zonder vlees (‘en zuivel’, is er dit jaar aan toegevoegd). Het is een oproep aan iedereen om minder vlees te eten. En terecht. Want in ons voedingspatroon heeft vlees verreweg de grootste impact op klimaatverandering, landgebruik en biodiversiteitsverlies.

Een hamburger van rundvlees zorgt voor ruim 8 keer meer broeikasgassen en landgebruik dan een vegetarische burger. Een goed moment om bij jezelf na te gaan: wat heeft mijn consumptie voor impact op de planeet en zou ik een stap kunnen zetten door minder vlees te gaan eten? Elke stap en elke hap telt! Eet jij bijvoorbeeld vandaag vegetarisch?

Er is meer dan vlees

Maar de koe is niet de enige zondebok op ons menu: Soja uit Zuid-Amerika komt meer terecht in varkensvlees, kip, eieren en kweekzalm. Ook de teelt van palmolie, koffie en cacao zijn grote veroorzakers van ontbossing. Het kweken van vis en de teelt van olijven hebben door hun manier van landgebruik een hoge biodiversiteitsimpact. Avocado’s en amandelen zijn enorme waterslurpers. Dus voor een week zonder koffie, chocolade of avocado is ook veel te zeggen. Daarom is het Wereld Natuur Fonds voorstander om breder naar ons voedingspatroon te kijken met ons Eetplan voor de planeet.

Daarnaast maakt het voor de impact van producten heel erg uit wat voor landbouwmethode gebruikt wordt: is het monocultuur, eten dieren gras of graan, is er sprake van irrigatie in waterschaarste gebieden, zorgen bestrijdingsmiddelen voor sterfte van insecten, is de sojaketen ontbossingsvrij? Kortom is de productie natuur-inclusief op alle fronten?

Af en toe vlees kan

Misschien geeft de ‘Week zonder vlees en zuivel’ de indruk dat we allemaal veganist zouden moeten worden en uitsluitend plantaardig gaan eten. Dat vindt niet iedereen haalbaar, leuk of makkelijk. En dat hoeft ook niet. Diverse onderzoeken laten zien dat het ecologisch gezien prima is om 1 of 2 keer per week vlees te eten en dagelijks wat zuivel te consumeren. EAT-Lancet (een commissie van 37 vooraanstaande wetenschappers uit 16 landen) heeft bijvoorbeeld uitgerekend dat we met 10 miljard mensen in 2050 gezond en binnen de planetaire grenzen kunnen eten met een paar porties rundvlees, kip en/of vis per week en kwart liter zuivel per dag.

Planeetaardig eetplan

WWF heeft als doel om onze footprint van consumptie te halveren en in 2050 binnen de planetaire grenzen te krijgen. We gaan dus niet voor een geheel plantaardig menu, maar voor een geheel planeetaardig menu!

  • 1

    Eet meer plantaardig en minder dierlijk.

  • 2

    Geef de voorkeur aan vers en lokaal boven sterk bewerkte producten.

  • 3

    Kies producten van duurzame landbouw (zoals biologisch).

  • 4

    Breng meer variatie en balans op je bord; nergens te veel van.

Download het Eetplan voor de Planeet

Wil jij gezond en duurzaam eten in balans met onze natuur? Download dan nu onze folder! Klik op de afbeelding hieronder. 

Cover brochure duurzame voedselconsumptie

Zo kunnen we gezond en duurzaam eten in balans met onze natuur, naar de aard van onze planeet. En zo blijft er ook nog genoeg voedzaam voedsel in de toekomst; voor iedereen die na ons komt. Daarvoor is het nodig om ons eetpatroon grondig onder de loep te nemen. Het voedselsysteem is immers de belangrijkste veroorzaker van biodiversiteitsverlies, ontbossing en overbevissing. En daar ligt dan ook de oplossing om het verlies aan biodiversiteit om te keren.

Samen met de voedselketen

Als consument kun je daaraan beginnen door een week geen vlees te eten, maar de verantwoordelijkheid ligt bij iedereen in de voedselketen. Voedselproducenten, winkels, restaurants, cateraars en andere bedrijven, media, overheden, consumenten, maatschappelijke organisaties: allemaal spelen we een essentiële rol in de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Ik nodig je namens al mijn collega’s bij WWF uit om samen met ons de transitie naar duurzaam en gezond voedsel door te zetten. Samen voor een planeetaardig menu op ons bord! Deze week te beginnen.

Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).