© Dos Winkel / WWF
07 maart 2024

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt. Dat is mede te danken aan de snelle reactie en opruimactie van de lokale overheid van Bonaire en natuurorganisatie STINAPA en hun medewerkers en vrijwilligers.


Waakzaam voor langetermijneffecten

Aan de kust lijkt het nu weer vrij van olie en daarmee veilig voor mens en dier, maar we kennen nog niet de mogelijke langetermijneffecten van de olie op de koralen, mangroven en het zeegras. En ook niet de effecten op dieren zoals vogels en zeeschildpadden die wellicht kleine hoeveelheden olie hebben binnengekregen. Op volle zee kunnen ook nog dieren zoals walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden met de olie in aanraking zijn gekomen.

 

Gevolgen van olierampen op de natuur

Er zijn meerdere olierampen in de regio geweest waarvan bekend is dat ze de omgeving, die vergelijkbaar is met die van Bonaire, hebben beïnvloed. Uit onderzoek van verschillende olielekkages blijkt dat er grootschalige en langdurige effecten zijn. Zo zijn er negatieve effecten op diepzeekoralen, oesters die jarenlang niet goed groeien, schade aan wetlands langs de kust en kleinere dolfijnen-, zeeschildpadden- en zeevogelpopulaties.

 

Voorkomen is beter dan genezen

WWF-NL heeft de resultaten van literatuuronderzoek naar de gevolgen van olielekkages in de regio met STINAPA gedeeld. STINAPA overweegt om met de aanbevelingen hieruit, volgende stappen te bepalen om olierampen en de gevolgen hiervan tegen te gaan.

De natuur rond Bonaire is kwetsbaar en heeft al veel te verduren door de gevolgen van klimaatverandering en andere vervuiling zoals plastic en rioolwater. WWF en de andere natuurorganisaties in de regio werken er, samen met vele vrijwilligers, hard aan om de natuur weerbaarder te maken en de bedreigingen te verminderen.

Lees hier meer over het werk van WWF op de Nederlandse Cariben.

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info

Natuurlijke oplossingen op Bonaire voor een veiligere en gezondere leefomgeving

Meer groen en waterbeheer zorgt voor een veiligere en gezondere leefomgeving in het benedenstroomse stedelijk gebied in Kralendijk. Dat blijkt uit onderzoek van WUR dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL)
Meer info

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Casper Douma / WWF

Er is hoop! Groene oplossingen voor klimaatverandering

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over duurzame oplossingen voor klimaatverandering op Curaçao.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).