Roger Leguen / WWF
19 december 2018

Stijging aantal nesten groene zeeschildpad in Suriname

 
 
 
 
 
 

WWF-Suriname telt jaarlijks het aantal nesten van 3 soorten beschermde zeeschildpadden: de lederschildpad, de groene zeeschildpad en de Warana. En er is goed nieuws, want er lijkt een voorzichtige stijging van het aantal nesten van groene zeeschildpadden te zijn.

De groene zeeschildpad legt ongeveer 3 tot 5 nesten per seizoen. Van deze soort werd in 2016 een aantal van 10.096 nesten geteld, in 2017 waren dat er 35.343 en in 2018 een aantal van 12.744. Groene zeeschildpadden maken hun nesten meestal in tussenpozen van ongeveer 2 jaar, vandaar dat het aantal nesten kan flink fluctueren. Daarom wordt er over meerdere jaren geteld om goede conclusies te kunnen trekken. En met alle eerdere tellingen die gedaan zijn, lijkt er een voorzichtige stijging van het aantal nesten van groene zeeschildpadden te zijn.

Daling nesten lederschildpad en Warana

De stijging van het aantal nesten van de groene zeeschildpad betekent helaas niet direct dat het goed gaat met alle drie de soorten zeeschildpadden. Het aantal nesten van de lederschildpad is helaas gedaald. Dat waren er in 2017 nog maar 742, terwijl dat er in 2013 1.238 waren. Van de Warana zijn er over de hele periode van 5 jaar 235 nesten geteld, dat is erg weinig.

Bedreigingen voor zeeschildpadden

Zeeschildpadden zwemmen al miljoenen jaren in de zee, maar de laatste decennia worden ze sterk bedreigd. Volgebouwde stranden zorgen ervoor dat ze hun eieren bijna nergens meer kunnen leggen, hun eieren worden gestroopt, ze lijden onder vervuiling van de plastic soep in zee en ze raken verstrikt in visnetten als bijvangst. Wereldwijd zet WWF zich in voor meer beschermde zeegebieden zodat zeedieren zoals de zeeschildpadden veilige nest-, migratie- en leefgebieden hebben.

Actieplan 2019

In maart 2019 organiseert WWF Guiana’s in Suriname een bijeenkomst waarbij zeeschildpaddenexperts samenkomen om de stand van (nest)populaties en bedreigingen te bespreken. Het doel is om een actieplan te maken. Er zal een apart sessie gehouden worden over de afname van de lederschildpad en met name door de bedreiging van bijvangst. Meer hierover lees je op de website van WWF-Guiana’s.

Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).