naturepl.com / Fiona Rogers / WWF

Het Groene Hart van Afrika

Hier vind je gorilla’s, olifanten, bossen, moerassen en chimpansees. Het groene hart is een ware schatkamer van soorten.

Bosolifanten en apen

In het groene hart van Afrika ligt TRIDOM en is onderdeel van de groene gordel: een sterke bondgenoot tegen klimaatverandering. TRIDOM is een grensoverschrijdend regenwoud, dat officieel Tri-National Dja-Odzala-Minkebe heet. Het gebied beslaat 178.000 km2, oftewel bijna 10% van de regenwouden in het Congobekken. TRIDOM is verspreid over drie landen – Kameroen, Congo-Brazzaville en Gabon – en omvat elf beschermde gebieden (goed voor 24% van TRIDOM). Het regenwoud slaat tonnen CO2 op en heeft een grote biodiversiteit. Zo leeft een van de grootste populaties bosolifanten van het Congobekken in het gebied, en vind je er laaglandgorilla’s en chimpansees.

Jaap van der Waarde / WWF-Netherlands

Bedreigingen voor Tridom

 

 

  • 1

    Stroperij

    De dieren in TRIDOM liggen onder vuur, letterlijk. Het aantal gestroopte olifanten stijgt, waardoor dit prachtige dier op sommige plekken al is uitgestorven. De lokale ivoorprijs steeg sinds 2006 explosief. Criminele netwerken beheersen de ivoorhandel. Om dit tegen te gaan is er ondersteuning vanuit de wetshandhaving, inclusief extra patrouilleteams. Een deel van het gebied was lange tijd ontoegankelijk. Nu wordt de Trans-TRIDOM-weg aangelegd, dwars door dit gebied. Het gebied wordt hiermee ook makkelijker toegankelijk voor stropers en lokale bevolking die jaagt op ‘bushmeat’, inclusief gorilla's en chimpansees.

    Lees verder
  • 2

    Houtkap

    Houtkap tast het primaire regenwoud aan en versnippert het. De wegen die door houtkapbedrijven worden aangelegd, maken het ook voor illegale houthakkers en stropers makkelijker om verafgelegen bosgebieden te bereiken. De capaciteit van het bos om CO2 op te slaan gaat door ontbossing achteruit.

  • 3

    Waterkrachtcentrales

    De geplande waterkrachtcentrale in de rivier de Dja bedreigt het bos van Messok Dja en blokkeert belangrijke corridors voor de migratie van olifanten. WWF lobbyt voor alternatieven; mocht dit falen, dan verleggen we onze focus naar het beperken van de milieuschade door dit project.

  • 4

    Kostbare mineralen

    Het gebied is rijk aan kostbare mineralen, zoals diamanten, goud en coltan (gebruikt in mobiele telefoons). De wereldwijde vraag naar deze grondstoffen stijgt. Veel lokale mensen vinden werk in de mijnen. Overheden geven daarom steeds meer vergunningen af voor mijnbouw.

Karine Aigner / WWF-US

Tridom beschermen

  • 1

    Samenwerken met de lokale bevolking

    Samen met de lokale bevolking en lokale experts beheren we de beschermde gebieden, stellen we de grenzen daarvan vast en creëren we alternatieve inkomstenbronnen. Ook ondersteunen we anti-stroperijpatrouilles en zorgen we dat lokale media aandacht besteden aan stroperij.

    Lees verder
  • 2

    Bevorderen van duurzame productiemethoden

    Als het bos geld oplevert, zal niemand het zomaar kappen. Daar zorgen we voor met bijvoorbeeld het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Ook helpen we bij het opzetten van dorpsbossen, waarbij de lokale gemeenschap het bos duurzaam beheert en profiteert van de inkomsten die de producten uit het bos opleveren.

    Lees verder
  • 3

    Onderzoek

    Om gericht te kunnen werken aan natuurbehoud is het heel belangrijk te weten wat er beschermd moet worden en of de manier waarop dat gedaan wordt nog steeds de juiste is. Daarom onderzoeken we onder andere hoeveel dieren en welke soorten er in de gebieden zijn. Zo kunnen we vaststellen welk deel van het bos de hoogste natuurwaarde heeft en waar bescherming het meest effectief is.

  • 4

    Lobby

    We zetten ons in voor duurzame houtkap, wildlife management en bosbeheer op lokaal, regionaal en nationaal niveau. We stimuleren bijvoorbeeld samenwerking tussen organisaties als de Central African Forests Commission en de Economic Community of Central African States.

Resultaten en Updates

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!